Que son? Doncs uns pigments que sintetitzen les plantes amb un efecte antioxidant i sobre la nostra immunitat. Els trobem en les fruites i hortalisses de color groc i taronja: albercocs, papaia, pastanaga, carbassa.

Molts cops es parla d’ells en relació a la prevenció del càncer, de les malalties cardíaques i fins i tot la SIDA. A més, sembla que la suplementació a llarg termini amb betacarotens pot millorar la nostra funció mental.

Malgrat això, les dades de la seva acció sobre la seva efectivitat no queden suficientment clares, els estudis que han intentat demostrar el seu efecte beneficiós a nivell de reduir el risc de patir càncer son preocupants, ja que mentre que sembla que si no en prenen suficients tenim més risc de patir càncer de coll de matriu, els nivells alts a sang s’han associat amb un increment de risc de patir càncer de pròstata, de pàncrees, de pulmó, i a més poden disminuir l’efecte de les teràpies pel càncer.

Per tot això a Estats Units, el departament encarregat esta en contra de recomanar la suplementació amb betacarotens per a la prevenció de les malalties cardiovasculars o el càncer.

 

Aquesta revisió ha estat feta pel Memorial Sloan Kettering Cancer Center

I com sempre us deixo els articles més interessants al respectes per si voleu ampliar informació:

  1. Ghosh C. Et al. Dietary intakes of selected nutrients and food groups and risk of cervical càncer. Nutr Cancer 2008.
  2. Bjelakovic et al. Antioxidant suplements for preventing gastrointestinal càncers. Cochrane data base 2008.
  3. Vivekananthan et al. Use of antioxidant vitamins for the prevention of cardiovascular disease: meta-analysis of randomised trials. Lancet 2003.