Sabem que l’obesitat és un gran problema de salut pública a l’incrementar el risc de malalties cardiovasculars, de càncer i de mort prematura.

Malgrat que l’obesitat és una malaltia de causa multifactorial, i la seva principal causa és un desequilibri entre les calories que ingerim i les que gastem, el consum de nutrients específics pot tenir també un paper important. En aquest sentit, es sap el paper important de la fibra dietètica amb propietats prebiòtiques sobre la microbiota intestinal, i, alguns estudis han indicat que l’alteració d’aquesta flora està associada amb diverses malalties com l’obesitat i altres desordres metabòlics.

Però que son els PREBIÒTICS? Son ingredients fermentats selectius que permeten canvis en la composició i/o en l’activitat de la microflora gastrointestinal, afavorint el creixement de bactèries beneficioses per la salut, com per exemple els Bifidobacteris i els Lactobacils, mentre que redueixen la presència de les que son patògenes o nocives per a la nostra salut, com les enter bactèries i els clostridis.

Podem classificar els PREBIÒTICS en dos grups principals: els fructans, com fructooligosacàrids (FOS) i la inulina, i, els galactooligosacàrids (GOSs).

On els trobem? Fruita, vegetals, llegums, cereals integrals i a la llet materna en el cas dels GOSs.

Quin son els beneficis coneguts del consum de prebiòtics?

  • Millora en la funció de la barrera intestinal
  • Millora en la Immunitat
  • Prevenció de la diarrea associada a la presa d’antibiòtics
  • Canvis favorables en el metabolisme dels greixos. Efecte afavoridor en la hipercolesterolèmia
  • Millora de l’absorció de calci i per tant millora de la funció òssia
  • Efecte potencial preventiu en el càncer de colon
  • Possibles efectes sobre el control del sucre en sang, sobre la pèrdua de pes i la sacietat

Un estudi recent investiga la relació entre el sobrepès i el consum de prebiòtics. A l’estudiar, de forma prospectiva, 8.569 persones amb un pes inicial normal durant 2 anys, van veure que el consum alt en prebiòtics anava associat amb un risc menor de patir sobrepès. Anteriorment només s’havia demostrat això en animals.

 

Perez-Cornago, A. et al. Prebiotic consumption and the incidence of overweight in a Mediterranean cohort: the seguimiento Universidad de Navarra Project. The American Journal of Clinical Nutrition 2015; 102:1554-62.