La resposta sembla ser que SI segons aquest estudi.

El càncer d’endometri és el sisè càncer més freqüent en les dones. Està estretament lligat als estrògens, tan els que produïm a partir del teixit adipós i els administrats en forma de tractament. Altres factors de risc són l’edat precoç de la primera regla, les no gestacions, l’obesitat-sobrepès i l’edat tardana de la menopausa.

La inflamació aguda és la resposta natural del nostre cos davant de les agressions, que ens ha d’ajudar a reparar les ferides, però també existeix un estat de inflamació crònica, que és un dels més grans factors de risc per desenvolupar diferents tipus de càncer.

En el càncer d’endometri existeixen evidencies de la seva relació amb aquest tipus d’inflamació.

En aquesta línia, i considerant l’obesitat com a factor de risc d’aquest càncer i també com a una forma d’estat inflamatori crònic, s’ha postulat la possible relació del càncer amb el tipus de dieta.

La dieta típica pro inflamatòria és aquella en la que es consumeixen grans quantitats de greixos saturats (animals terrestres i derivats com embotits, formatges, etc.), carbohidrats i proteïnes, i, baixes quantitats de greixos poliinsaturats i fibra, entre d’altres.

Per a valorar el potencial inflamatori d’una dieta determinada s’ha creat l’índex inflamatori de la dieta. Aquest índex ha mostrat la seva relació amb les dislipèmies, la síndrome metabòlica, l’obesitat, l’asma, l’alteració de la densitat òssia post menopausa, i també amb els càncers colorectal, pancreàtic i de pròstata.

Aquest estudi es va realitzar entre els anys 1992 i 2006 a tres zones d’Itàlia. Es van estudiar 454 pacients amb càncer d’endometri i es van comparar amb 904 dones sense càncer. Els resultats van mostrar que les dones amb càncer d’endometri:

  • Tenien un índex de massa corporal més alt
  • Tenien una dieta amb un índex inflamatori més alt
  • Menjaven menys fruita, vegetals i peix
  • Menjaven més sucre, postres i porc
  • Edat inferior primera regla
  • Tenien més diabetis

I perquè és important aquest estudi?

Doncs perquè és el més gran realitzat fins ara, i, perquè es tracta de dones del sud d’Europa, com nosaltres, amb dietes i productes alimentaris similars. En estudis previs ja s’havia vist que el consum de vegetals i aliments ric en beta carotens (aliments de color taronja com la pastanaga) tenien un efecte protector sobre aquest tipus de càncer i que el consum de carns vermelles s’associaven amb un augment del risc. Ara, en aquest estudi es mostra que l’alimentació rica en greixos saturats i hidrats de carboni esta directament relacionada amb un augment del risc de patir aquest càncer.

La dieta que mostrava un índex inflamatori baix era rica en vitamines antioxidants, flavonoides i fibra. Tots aquests nutrients, son baixos en calories i ajuden a mantenir un baix pes. Per tant és difícil diferenciar la influencia del pes i dels aliments sobre el risc del càncer d’endometri.

 

Així que, sembla que hi ha factors de risc de patir un càncer d’endometri que no podem modificar, com l’edat a la que vam tenir la primera regla, o a la que la deixarem de tenir. Tampoc es pot canviar si hem tingut o no fills. Sobre el que si que podem actuar de forma activa és: MANTENIR NORMOPÉS i SEGUIR UNA DIETA ADEQUADA.

 

Shivappa N, et al. Dietary inflammatory index and endometrial càncer risk in an Italian case-control study. British Journal of Nutrition 2016; 115:138-146.