La resposta de diversos estudis és que sembla que SI.

L’Esclerosi Múltiple (EM) és una malaltia crònica que afecta a més de 2 milions de persones al món. La prevalença varia segons les diferents poblacions. La seva etiologia és poc clara, des de factors genètics, els principals considerats en els darrers anys, a altres ambientals com la dieta.

Un grup de científics a l’Iran, preocupats per l’increment d’aquesta malaltia al seu país, va decidir examinar l’associació entre la dieta mediterrània i el risc d’esclerosi múltiple al seu entorn. Per aquest motiu van enquestar sobre la dieta seguida per 70 pacients abans del diagnòstic de la esclerosi i 142 pacients ingressats a l’hospital per altres motius. Es va valorar la quantitat de fruita, verdures, llegums, fruits secs, greixos insaturats versus saturats, peix, sucres refinats, làctics i tipus de carns que prenien aquests pacients.

Els resultats van mostrar que:

  1. Edat i sexe va ser similars als dos grups
  2. Els pacients amb EM havien nascut a la tardor en més cassos que el grup que no tenia la malaltia.
  3. La prevalença d’ història familiar de EM era més alta en el grup amb la malaltia
  4. La dieta mediterrània estava associada a un menor risc de patir la malaltia.

 

Altres estudis en altres parts del món han obtingut resultats similars, sent d’especial interès els realitzats en àrees d’alt risc d’aquesta malaltia, com és Croàcia on, es va coincidir que l’alt consum de fruita i verdures mostrava una menor prevalença d’EM.

I això perquè? Es sap, i es mostra en molts estudis, el paper que la dieta mediterrània té en diferents malalties cròniques:

  • La fruita i les verdures tenen component molt importants, entre elles potents antioxidants com la vitamina C i la E amb una acció directa sobre el cervell.
  • La vitamina D també s’ha relacionat amb la disminució del risc de patir EM, i, recordem que la font dietètica més important d’aquesta vitamina es troba al peix blau.
  • També es destaca el paper dels fruits secs i els seus greixos poliinsaturats, i, la fibra present a la verdura i als aliments integrals.

 

I com sempre, si en voleu saber més aquí us deixo la cita bibliogràfica dels articles més interessants:

  1. Sedaghat F. et al. Mediterranean diet adherence and risk of multiple sclerosis: a case-control study. Asia Pac J Clin Nutr 2016; 25 (2):337-384.
  2. Perkovic O. et al. The town of Cabar, Croatia, a high risk area for multiple sclerosis-analytic epidemiology of dietary factors. Coll Antropol. 2010; 34: 135-40.
  3. Ghadirian P. et al. Nutritional factors in the aetiology of multiple sclerosis: a case control study in Montreal, Canada. Int J Epidemiol. 1998; 27:845-52.