Que és la Cúrcuma?

La Cúrcuma s’extreu d’una planta nativa dels sud-est asiàtic. Freqüentment usada a la Índia no només com a especia culinària (forma part del “curry”) sinó també com a tractament per diferents dolències. Així, les medicines tradicionals de la Índia, de la Xina i de Persia han prescrit cúrcuma, des de fa cents d’anys, per a la seva acció desintoxicant, antiinflamatòria, antiàlgica, antiasmàtica, antial·lèrgica, sobre l’anorèxia, el refredat, la sinusitis i les alteracions hepàtiques.

De fet, múltiples estudis posen de manifest les seves accions:

 • Antiinflamatòria en malalties com l’artritis, la síndrome del colon irritable, o la psoriasi.
 • Antiproliferativa davant de diferents tipus de càncer, com el de pròstata, el de mama, el de pàncrees i el de budell.
 • Antioxidant, sembla ser més potent que el de la vitamina E.

 

Demència i Malaltia d’Alzheimer

Amb l’envelliment de la població mundial es preveu que en les properes dècades hi haurà un increment important en el nombre de persones amb demència. Així, si actualment poden existir uns 35 milions de pacients amb demència, es pensa que aquesta xifra es triplicarà al 2050, sent al voltant de 115 milions.

De tots els tipus de demència, l’Alzheimer és la més freqüent. Es tracta d’una malaltia degenerativa caracteritzada per la pèrdua progressiva de memòria i funcions cognitives. Les troballes anatòmiques mostren dipòsits de plaques d’amiloide.

Actualment no existeixen tractaments efectius, i, descobrir noves estratègies te molta importància. Un primer pas seria poder fer un diagnòstic precoç, doncs els tractaments que fan alentir el progrés de la malaltia son més efectius si s’administren abans que apareguin els primers símptomes.

L’acumulació de les plaques d’ Amiloide, responsables de la malaltia, han mostrat que s’inicien 20 anys abans que aparegui el primer signe clínic de la malaltia. Es sap que si aconseguim retardar l’inici de la demència 5 anys es podria reduir la seva incidència un 50%. Per això, és vital iniciar els tractaments abans que apareguin els signes i símptomes de la malaltia, és a dir trobar un tractament preventiu dirigit a “la neteja” i l’eliminació d’aquests dipòsits cerebrals.

 

Paper de la Cúrcuma sobre l’Alzheimer

En aquesta cerca de noves alternatives terapèutiques s’ha estudiat la Cúrcuma, per les seves propietats antiinflamatòries, antioxidants i per la seva acció sobre les plaques d’amiloide.

Una revisió molt interessant, publicada al British Journal of Nutrition aquest any, ens explica tots els estudis que han avaluat el potencial terapèutic de la curcumina, principi actiu de la Cúrcuma, en la malaltia d’Alzheimer:

 1. Els estudis in vitro i en animals han mostrat el poder de la curcumina en:
 • Inhibir la formació de les plaques d’amiloide
 • Reduir la toxicitat de l’amiloide
 • Afavorir la seva eliminació
 1. Els estudis en humans no han estat tan exitosos. El motiu principal és que el tractament s’ha iniciat quan l’estat de la malaltia ja estava molt avançat per obtenir beneficis.
 1. Existeixen dades epidemiològiques que donen suport al concepte de que la curcumina pot reduir el risc de patir aquesta malaltia:
 • A la Índia, amb una ingesta de cúrcuma mitja estimada en 80-200 mil·ligrams, la incidència de malaltia d’Alzheimer és menor.
 • Un estudi realitzat a l’any 2010 en pacients asiàtics d’entre 60 i 93 anys amb les funcions mentals intactes, va mostrar que els que consumien “curry” més freqüentment tenien millors resultats als tests mentals..
 • Estudis prospectius realitzats en pacients sans mostraven una augment de l’atenció i la retenció després de l’administració de cúrcuma.
 1. Altres autors, han mostrat els beneficis de la cúrcuma junt a la teràpia farmacològica usada habitualment en aquests pacients, aconseguint disminuir l’agitació, l’ansietat i la irritabilitat. Es podria considerar, doncs que pot tenir un paper en estats avançats de la malaltia..

 

Paper de la Cúrcuma en el diagnòstic precoç

Degut a la seva capacitat de fluorescència i d’unir-se al beta amiloide podria tenir una important capacitat diagnòstica i per tant tenir un paper important en el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia., fet que hem vist imprescindible per iniciar el tractament precoç i augmentar les possibilitats d’èxit.

 

 I quina és la tolerància i els efectes secundaris de la cúrcuma?

 • La utilització de la cúrcuma com a aliment s’ha demostrat segura.
 • La seva administració com a “fàrmac” utilitza dosis més altes. El risc de toxicitat també podria ser més alt. Atenció especial en pacients que prenguin medicaments que es metabolitzen a nivell del fetge o que tinguin problemes hepàtics previs. I també caldrà vigilar amb els pacients que prenen fàrmacs anticoagulants per les seves propietats anticoagulants.
 • Fins ara, en tots els pacients que s’ha utilitzat per altres patologies com càncer, artritis, malaltia de Cronh, colitis ulcerosa, psoriasi, diabetis, etc. s’han vist pocs efectes secundaris i molts beneficis.

 

Goozee K et al. Examining the potencial value of curcumin in the prevention and diagnosis of Alzheimer’s disease. British Journal of Nutrition. 2016; 115:449-465