Darrerament s’han suggerit interaccions potencials entre la vitamina D i el rendiment en l’activitat física.

El mecanisme podria estar relacionat en l’acció d’aquesta vitamina i el teixit muscular.

Un estudi publicat a la prestigiosa revista British Journal of Nutrition aquest any, ens mostra la relació entre la vitamina D i la capacitat per a l’exercici mesurat per un test de capacitat cardiopulmonar. Els resultats van mostrar que les persones que tenien valors més alts a sang de vitamina D tenien un 25% més de de capacitat cardiopulmonar per l’exercici. Aquests valors van ser independents del sexe, l’edat, l’estació de l’any.

Es poden trobar diferents explicacions per aquesta relació: VITAMINA D-RENDIMENT FÍSIC:

  1. Una primera explicació podria ser que els pacients que tenen nivells alts a sang d’aquesta vitamina son els que passen més temps a l’aire lliure, sintetitzant més vitamina D per l’acció solar, i per tant més físicament actius.
  2. Una segona explicació., seria el paper de la vitamina D sobre el sistema musculoesquelètic, ja que la vitamina D optimitza el treball de les fibres II musculars encarregades de la màxima física resistència.

Durant les dècades passades, diferents investigacions van provar que l’activitat física i la capacitat d’exercici representen indicadors independents de mortalitat. Això s’ha vist en molts pacients amb malalties diferents, com per exemple, la malaltia coronaria, la diabetis o les malalties cardiopulmonars. Fins i tot, en pacients sense aquestes malalties, una baixa capacitat d’exercici es va associar a una més alta mortalitat. Tot això mostra que la capacitat d’exercici és un potent predictor de mortalitat.

Per tant, sembla clar que la suplementació amb vitamina D millorarà el rendiment físic, i, podria contribuir a millorar la salut de la població general.

 

Kaul A. Vitamin D is associated with cardiopulmonary exercise capacity: results of two independent cohorts of healthy adults. British Journal of Nutrition. 2016; 115: 500-8.